Delicatese culinare de neratat in vacanta in Egipt pentru gurmanzi sau turisti bucurosi sa incerce preparate traditionale egiptene. Ca sa mergi cu temele facute de acasa si sa nu fii pus in incurcatura la restaurant, ti-am pregatit o lista cu specialitati din bucataria egipteana care sa dea gust vacantei tale in Egipt!

Bucataria egipteana este in mare parte influentata de pozitionarea geografica, dar si de istoria bogata a tarii care si-a pus amprenta asupra bucatelor. Fiind traversat de fluviul Nil, in Egipt, cultivarea legumelor si a cerealelor este una dintre sursele primare de hrana. Bineinteles, specialitatile culinare egiptene poarta si influente din bucataria nord africana, araba si pe alocuri greceasca si turceasca.

Asadar, daca iti petreci vacanta in Egipt, iata mai jos ce delicatese culinare trebuie neaparat sa incerci.

 

Delicatese culinare de neratat in vacanta in Egipt!

 

1. Koshari

Acest preparat este cu siguranta emblematic pentru bucataria egipteana si are o poveste foarte interesanta in spate. Istoria sa incepe in anii 1800, atunci cand situatia economica a Egiptului a inceput sa se imbunatateasca, iar accesul la o multime de produse a fost facilitat clasei de mijloc. In consecinta, oamenii au inventat un preparat prin care sa consume toata mancarea pe care o produceau. Asa a luat nastere Koshari, ce consta intr-un amestec din macaroane, orez, linte, boabe de naut si un strat de sos de rosii, ceapa prajita si condimente. Orice ar fi, trebuie neaparat sa incerci aceasta delicatesa!

 

delicatese culinare egipt

 

2. Shakshouka 

Acest preparat de origine otomana este de obicei consumat la micul dejun, datorita faptului ca are in compozitia sa oua si contine ingrediente bogate in proteine si carbohidrati.  Shakshouka consta intr-un amestec de sos de rosii, ardei paprika, ceapa, usturoi si condimente, preparate intr-o tigate de lut. Nu in ultimul rand, in timpul coacerii sunt adaugate si ouale. Un adevarat spectacol al gusturilor!

 

  

 

 

3. Ful Medames

Acesta este un preparat cu specific nord-african, care a luat nastere in Egipt, fiind foarte popular si consumat atat de catre locuitori, cat si de catre turisti. Aceasta delicatesa consta intr-o portie de boabe de fasole fava pisate si facute piure, peste care se adauga lamaie, verdeturi, usturoi si ulei. Acesta este un preparat care poate fi consumat in mai multe momente ale zilei. Atunci cand este consumat la micul dejun, de obicei se adauga si un ou fiert, iar la pranz se mananca cu pita, painea arabeasca.

 

delicatese culinare egipt

 

4. Baba Ghanoush

In traducere libera „tata rasfatat”, numele acestui preparat face trimitere la marii regi din haremuri, care consumau aceasta delicatesa. Totusi, Baba Ghanoush iti va parea foarte familiara atunci cand o vei gusta, fiind de fapt vorba despre vinete coapte in coaja si tocate, peste care se adauga ulei, ceapa, lamaie si pasta de susan. De asemenea, in compozitie mai pot fi adaugate si chimen sau chilli, iar acest preparat se intinde pe pita.

 

  

 

5. Mulukhiyah

Aceasta este o supa care se bucura de multa apreciere in bucataria egipteana. Ea este preparata din frunze de iuta tocate si fierte, cu usturoi, coriandru si cateodata si carne. Aceasta se serveste de obicei la pranz, dar este perfecta si la cina.

 

Deserturi egiptene

Pentru ca stim ca nu poti sa refuzi un delicios desert traditional in vacanta, iti prezentam cateva dulciuri cu care sa te rasfeti in Egipt.

  • Baclava – foietaj umplut cu nuci si miere, foarte popular si in zona balcanica
  • Kunafa – Paste cu smantana, crema de branza si nuci
  • Umm Ali – Cunoscut drept si cel mai delicios desert egiptean, acesta este un amestec de biscuiti, crema, cocos, nuci, stafide, inmuiate in lapte fierbinte.
  • Roz bi-laban – Budinca de orez
  • Mahallabiya – Budinca dulce din faina de porumb

 

Bauturi egiptene

Fiind o tara musulmana, in Egipt este interzisa comercializarea bauturilor alcoolice. Tocmai de aceea le vei gasi doar in restaurantele, barurile si cafenelele din zonele turistice. Alte bauturi foarte populare in aceasta tara sunt ceaiurile negre, de menta si de hibiscus sau cafeaua turceasca, dulce si tare. In ceea ce priveste bauturile alcoolice, egiptenii se mandresc cu:

  • Berea Stella, produsa local la Cairo
  • Berea Sakkara, produsa la El Gouna
  • Vinuri renumite: Omar Khayyam – vin rosu sec, Cru des Ptolémées – vin alb sec, Rubis d’Egypt – vin rose sec.

Speram ca articolul nostru cu delicatese culinare de neratat in vacanta in Egipt ti-a fost de folos sau macar ti-a adus un motiv in plus sa iti rezervi o vacanta in aceasta tara. De asemenea, vezi si alte recomandari culinare pentru o vacanta in Bulgaria, Grecia sau alte destinatii europene. Contacteaza-ne acum, iar noi iti stam cu drag la dispozitie pentru informatii si rezervari.